Faceți căutări pe acest blog

luni, 28 ianuarie 2013

Ciocolata raw-vegan






Prima data cand am auzit de raw-vegan nu mi s-a parut ceva foarte interesant.

Intrigata fiind insa de noul curent, am inceput sa studiez cate putin din dorinta de a ii oferi lui Bogdi cateva alternative mai sanatoase la dulciurile extrem de atragatoare pe care le vede peste tot in jurul lui si care, pe buna dreptate, il cam atrag ... In plus, e un mod de a include fructele si semintele in dieta lui zilnica.

Dupa multe zile de studiu, m-am incumetat sa fac prima reteta raw-vegan. Am ales sa fie o reteta dulce. Am rasfoit internetul si am combinat cateva retete, din care a rezultat ceva ce m-a surprins si pe mine, o delicatesa in adevaratul sens al cuvantului. Toata familia a fost initial reticenta sa guste, insa vazand cat de bine arata, pana la urma s-au incumetat ... si le-a placuuuuuuuuuuut muuuult muuult de tot! Atat de mult incat prima tura s-a terminat imediat. 

Asa ca, dupa ce mi-am refacut proviziile de ingrediente, am refacut reteta si iata ce minunatie a iesit:

Ingrediente:

  • 350 gr. curmale
  • 50 gr. prune uscate (sau merisoare)
  • 200 gr. caju
  • 25 gr. cacao (o lingura)
  • 2 linguri untura de cocos sau unt de cacao
  • un praf de sare

Mod de preparare:

Spalati fructele uscate, dupa care taiati-le putin cu cutitul.

Puneti nucile caju in robotul de bucatarie, in bolul cutitului cu lama S, adaugati cacaoa si sarea si mixati pana obtineti o faina cat mai fina. Chiar daca raman si cristale mai mari de caju nu e nici un fel de problema. Din contra va da preparatului o textura de ciocolata cu alune.

Amestecati faina de caju obtinuta cu mixul de fructe uscate taiate si impartiti amestecul in 4-5 portii.

Luati fiecare portie si o puneti din nou in robot. Adaugati 1/5 din untura de cocos si mixati pana obtineti o pasta omogena. Pasta obtinuta o puneti intr-un bol. Repetati operatiunea de 4-5 ori, pana terminati de mixat toata compozitia. Daca aveti un robot foarte puternic puteti sa impartiti compozitia doar in 2 parti. Robotul meu are o putere de 700W si am constatat ca mixeaza mult mai bine si mai usor daca impart compozitia in mai multe parti.

Dupa ce ati mixat toata compozitia, amestecul pe care l-ati obtinut puneti-l pe o folie de plastic mai mare si aplatizati-l usor cu mainile. Acoperiti cu inca o bucata de folie si indreptati cu un sucitor sau cu rola de folie pana obtineti un dreptunghi/ patrat cu o inaltime de aproximativ 1 cm.


Dati la rece pana se intareste, apoi taiati-l in cuburi si serviti.  Este delicios si sanatos!!!
 
 




Sa aveti pofta!